Kopen via Biddit

Een sociale woonlening aangaan bij het Vlaams Woningfonds om een woning aan te kopen via Biddit, waarop moet ik letten?

Het online platform Biddit kent een groot succes, steeds meer woningen worden via deze weg verkocht en gekocht.  Voor de koper kan dit een handige manier zijn om een droomwoning aan te kopen. Een verkoper kan op deze manier genieten van enkele kandidaat-kopers die tegen elkaar opbieden. Het heeft voor- en nadelen voor beide partijen. Maar let op, wie een sociale woonlening aangaat om een woning aan te kopen via Biddit moet zich bewust zijn van de mogelijke gevaren dat dit in kan houden. Om je als koper goed te informeren schrijven we enkele aandachtspunten neer.

  • Ik wil bieden op een woning via Biddit.

Als je de woning  van jouw dromen tegenkomt op Biddit en overgaat tot het plaatsen van een bod, hou dan goed in het achterhoofd dat elk bod bindend is. Als er geen andere kandidaat-kopers zijn, of als er niemand een hoger bod plaatst, dan zal jij de (gelukkige) eigenaar worden van deze woning. Bieden op meerdere woningen tegelijk is daarom niet aan te raden. Jouw bod, ook al is het niet het hoogste bod, blijft tot tien werkdagen na de sluiting van de biedingsperiode bindend.

  • De verkoopsvoorwaarden.

Lees deze voorwaarden altijd grondig na! Hierin staat gedetailleerde informatie over het pand en de juridische verplichtingen die de koper moet nakomen. Voor elke woning kunnen deze voorwaarden verschillend zijn. Ga er dus niet vanuit, als je een keer deze voorwaarden hebt gelezen, dat je meteen bij elk pand de voorwaarden kan aanvaarden. Om een bod te kunnen doen moet je de verkoopsvoorwaarden aanvaarden.

  • Aktekosten bij de verkoop.

De woning waarop je hebt geboden, wordt door de notaris aan jou toegewezen. Vanaf de definitieve toewijzing heb jij als koper vijf dagen de tijd om de aktekosten te betalen. Deze kosten kan je indicatief berekenen op de website van Biddit en omvatten de registratiebelasting/rechten, ereloon van de notaris, administratieve kosten, kosten voor publicatie in de hypothecaire registers en de btw. Lees zeker goed de verkoopsvoorwaarden na, hierin staat alles duidelijk beschreven.

  • Opschortende voorwaarden.

Indien je nog informatie moet inwinnen over het verkrijgen van een lening, is het aan te raden om te werken met opschortende voorwaarden. Of dit toegestaan is tijdens het verkoopproces van een woning op Biddit staat beschreven in de desbetreffende verkoopsvoorwaarde. Je kan hier ook altijd de notaris voor contacteren. De koop van de woning zal niet doorgaan als je als koper geen krediet kan krijgen.

  • Termijnen.

Heb je een woning aangekocht via Biddit, en wil je een lening aangaan bij het Vlaams Woningfonds? Let er dan op dat de termijn van betaling van de verkoopprijs ingesteld is op 6 weken na de definitieve toewijzing. Als je een lening aangaat via het Vlaams Woningfonds moet je rekenen op een doorlooptijd van 3 tot 4 maanden! Contacteer daarover op voorhand zeker de notaris. Als je beslist om iets aan te kopen via Biddit,  dan zullen wij ons uiterste best doen om het krediet zo snel mogelijk in orde te brengen, maar wij kunnen jammer genoeg geen enkele garantie geven dat dit ook effectief binnen een termijn van 6 weken in orde zal zijn.

Conclusie.

Een woning kopen via Biddit is vlotte manier om je droomwoning te vinden. Toch doe je er best aan om alle voorwaarden goed na te lezen. Laat ook zeker op voorhand goed berekenen hoeveel je eventueel kan lenen voor de aankoop, en welke bijkomende kosten er zijn. Zorg zeker dat je voldoende eigen middelen hebt om de aktekosten zelf te betalen! Als je beslist om via Biddit aan te kopen, onthoud dan dat de termijn voor goedkeuring van je lening via het Vlaams Woningfonds langer duurt dan de standaard-periode.

Als je nog vragen hebt na het lezen van deze post, aarzel dan niet om ons telefonisch te contacteren op 015 20 74 12 of via mail naar info@klemo.be. Wij helpen je dan graag verder.

Voor alle informatie verwijzen we door naar de website van Biddit: https://www.biddit.be/nl/catalog/procedure (bron).

afbeelding: bron notaris.be

Naar de inhoud springen