Wie zijn we?

Er verandert heel wat op vlak van sociaal wonen in de komende periode. In de volgende jaren werken de sociale huisvestingmaatschappijen en sociale verhuurkantoren in Vlaanderen samen en vormen ze woonmaatschappijen. 

In de nabije toekomst zal er in het werkingsgebied Mechelen-Willebroek nog slechts één centrale woonorganisatie zijn. In het kader van deze veranderingen, is Kleine Landeigendom Mechelen en Omstreken (KLEMO) op 1 juli 2022 gefuseerd met Woonpunt Mechelen.
KLEMO verhuisde in april al naar de locatie van Woonpunt Mechelen in de Lijsterstraat 6, 2800 Mechelen. Vanaf nu gaat KLEMO dan ook officieel verder onder de naam Woonpunt Mechelen.

 

Kleine Landeigendom Mechelen en Omstreken

Kleine Landeigendom Mechelen en Omstreken cvba-so (afgekort als KLEMO) is een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid met sociaal oogmerk, opgericht in 1938 en werd erkend door de Vlaamse Huisvestingmaatschappij (voorloper van de VMSW) onder het nummer 9540. De aandeelhouders zijn onder meer de besturen van Berlaar, Bonheiden, Duffel, Heist-op-den-Berg, Lier, Mechelen, Nijlen, Putte, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek,  het provinciebestuur Antwerpen en het Vlaams Gewest. Deze gemeenten en steden vormen ook haar actieterrein. De maatschappij wordt bestuurd door een raad van bestuur. Heb je een vraag? Dan helpen onze medewerkers je graag verder!

Als sociale huisvestingsmaatschappij bouwt en verkoopt de maatschappij al meer dan 80 jaar sociale woningen. Ze werd opgericht in het interbellum door de traditionele zuilen (christelijke, socialistische en liberale). Zo werden sinds haar ontstaan ongeveer 1.400 sociale koopwoningen gerealiseerd tot op vandaag.

Voor 1976 bouwde de maatschappij enkel in het buitengebied rond Mechelen. De voorganger van SHM Woonpunt Mechelen bouwde de huurwoningen en de stad Mechelen zorgde zelf voor de koopwoningen in Mechelen.

Sinds een tiental jaren bouwt de sociale huisvestingsmaatschappij ook in het centrum en de rand van Mechelen koopwoningen.

 

 

" Sinds haar ontstaan realiseerde KLEMO al meer dan 1.400 sociale koopwoningen."

KLEMO treedt ook op als kredietbemiddelaar voor de sociale hypothecaire leningen van het Vlaams Woningfonds.

Alle info hierover vind je onder “lenen”.

Voor de aankoop van een sociale koopwoning kunnen kandidaat-kopers zich bij de maatschappij op een per gemeente geopende wachtlijst aanmelden. Enkel voor stad Mechelen zijn er 3 specifieke registers: Mechelen ‘intra muros’ (de historische stadskern binnen de omwalling), Mechelen ‘extra muros’ (het grondgebied voor de fusie van gemeenten) en Mechelen –fusiegemeenten (5 landelijke deelgemeenten van Mechelen). Hierover vind je meer onder “kopen”.

Je bent tijdens de openingsuren op afspraak steeds welkom op ons kantoor

 

Publicaties

Begin 2017 werd ons nieuwe beleidsplan goedgekeurd. Ben je benieuwd in welke richting onze neuzen staan, dan kan je dat hier nalezen.

Lees zeker ook het artikel over de voordelen van sociale koopwoningen: dé manier om een betaalbare en kwalitatieve woning te kopen.

Ga naar de inhoud